torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Special RESEARCH Student

Olette ehkä aiemmin törmänneet tässä blogissa ylimalkaisiin viitteisiin "labratyöskentelystä". Nyt voisi olla hyvä aika raottaa hieman sitä salamyhkäisyyden verhoa, joka varjostaa tätä salaperäistä ajanvietettä. (pahoittelen jo etukäteen artikkelin sisältämän teknisen slangin paljoutta - vähän pitää sillon tällön yrittää päteä)

Kertaus on opintojen täti: eli meidät hyväksyttiin vaihto-oppilaiksi tänne Tohoku Universityyn statuksella "Special Research Student" (Speciaalisuutemme syytä saa yrittää spekuloida aivan vapaasti =) Tämä hieno titteli pitää sisällään sen, että ensisijainen toimenkuvamme on työskennellä täällä meille määrättyjen professorien alaisuudessa, heidän laboratorioissaan. Erinäisten kurssien suorittaminen onkin sitten vapaa-ehtoista.. ja se mikä ei ole pakollista, niiiin.. (mitä nyt vähän japaninkursseja kun kerran täällä ollaan)

Minut on sijoitettu Professori Kawamatan laboratorioon, joka on aika kovatasoinen digitaalisen signaalinkäsittelyn alalla. Ohessa labran ryhmäpotretti, josta voi bongata ainakin pari mielenkiintoista yksityiskohtaa: 1. mun paita, 2. kuvan ainoa naishenkilö ei suinkaan ole opiskelija vaan laitossihteeri, 3. mä en suinkaan ole noin pitkä, vaan muut ovat lyhyitä ;) Kuvan vanhemmista mieshenkilöistä vasen on Abe-sensei ja oikeanpuoleinen on professori Kawamata - molemmat ovat varsin mukavia ja kommunikoivat myös sujuvasti englanniksi. Keskirivin toinen oikealta on tutorini Kouno-san - mukava kaveri, mutta ei kommunikoi niinkään sujuvasti englanniksi ;) Toni kuuluu professori Adachin labratorioon, joka tutkii digitaalisen siirtotekniikan päivänpolttavia ongelmia, sen enempää en siitä tiedäkään =)

Labrassa minun tehtävänäni on tutkia erilaisia algoritmeja naarmujen poistamiseen vanhoista filmipätkistä, jotka on ensin skannattu digitaaliseen muotoon [Line scratch detection and removal on historical film material]. Minulle annettiin kätöseen ennen toista maailmansotaa Sendaista kuvattua filmimateriaalia, joka minun on tarkoitus entisöidä Matlabilla toteuttamillani algoritmeilla. Tehtävä on kieltämättä mielenkiintoinen, mutta myös kohtuullisen haastava. Viime viikolla pidin labratorion seminaarissa ensimmäisen esitykseni liittyen aihealueeseen(kuvassa esityksen slide nro. 13), ja heinäkuun lopussa pitäisi pitää final presentation johon tietenkin kuuluu restauroidun videopätkän esittäminen.. kiirettä pukkaa.. Seminaariesitykset saan onneksi pitää englanniksi (+ japaninkielinen yhteenveto), mikä takaa sen ettei 90% esityksen kuulijoista tajua siitä halaistua sanaa.. enää pitää keksiä kuinka saan narutettua niitä loppuja 10%:a ;)

Labran arjesta ja oheistoiminteista kirjoittelen varmasti lisää myöhemmin.. vaikka tämä artikkeli olikin hiukka kuivahko, täältä irtoaa myös aika mehukastakin tarinaa - odottakaas vaan. ..to be continued. Posted by Picasa