torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Sendai [Yleisesittely]

Iltaa, tänään voisi kirjoittaa juttua hieman eri näkökulmasta. Päiväkirjatyylisen jutustelun sijaan jotain asioita voisi setviä hieman yleisemmästä näkökulmasta. Ensimmäisenä tämän kunnian saakoon Sendain kaupunki, johon olemme nyt saaneet sopivasti näppituntumaa voidaksemme kertoa siitä jotain edes etäisesti mielenkiintoista. Kuvia kaupungista voi pongailla kuvagalleriasta, yritämme joskus ylitsevuotavalla vapaa-ajallamme järjestää kuvat jotenkin järjellisesti.

 
Sendai sijaitsee Tyynen valtameren rannalla, noin 300 kilometriä Tokiosta pohjoiseen. Vaikka Sendaita asuttaakin karvan reilu miljoona henkeä, sitä pidetään kuitenkin Japanilaisten (ainakin Tokiolaisten) näkökulmasta maaseutuna =) Tämä johtunee siitä että täällä on varsin mukavasti luontoa: puita, puistoja ja sitärataa. Kaupungin keskusta on juuri sopivan suurikokoinen aiheuttamaan hartautta ja ihmetystä Tampereen kokoisiin kaupunkeihin tottuneissa suomipojissa. Pari pitkää katettua ostoskatua kaiken sorttisine liikkeineen - ruokaloita ja juottoloita unohtamatta - riittävät jo itsessään aiheuttamaan syviä ihastuksenhuokauksia. Ja parhaat mestathan tietysti löytyvät hieman ydinkeskustan ulkopuolelta ;)

Kätevimmäksi kulkupeliksi täällä on osoittautunut polkupyörä. Asuntolamme sijaitsee noin 40 minuutin kävelymatkan päästä keskustasta, pyörällä aika supistuu puoleen. Usein pyörä on monin verroin nopeampi kuin henkilöauto, tosin paikalliset tuntuvat suosivan myös moposkoottereita, niitä näkee täällä muillakin kun juuri 15-vee täyttäneillä ;) Japanissa on käytössä vasemmanpuoleinen liikenne, mikä on omiaan aiheuttamaan hieman lisää hämmennystä. Se yhdistettynä vilkkaahkoon liikenteeseen, superkapeisiin katuihin ja japanilaisilla naistenpyörillä polkeviin pitkiin suomalaisiin, saadaan semmoinen yhdistelmä että matkavakuutus on todellakin hyvä olla olemassa ;)

Sendaissa kevät on tänä vuonna hieman myöhässä. Tähän mennessä päivälämpötilat ovat pyörineet 10-15 celsiusasteen hujakoilla. Muutama ihana, t-paita-lämmin, aurinkoinen päivä on jo nähty, mutta tänään taasen tuli vettä ihan kunnolla miehekkään tuulen saattelemana. Sendain ilmasto on kuuleman mukaan yksi Japanin miellyttävimpiä. Kesäisin täällä on kuumaa ja kosteaa! Elokuun keskilämpötila on täällä 25 asteen tuntumassa (vrt. Helsinki noin 17 astetta).

Jottei tämä artikkeli venyisi aivan hervottoman mittaiseksi, kirjoitamme myöhemmin lisää tarinaa esim. Sendain yöelämäskenestä, erilaisista kaupoista yms.. ensin pitää tietenkin kerätä tarpeeksi kokemusta aiheesta ennenkuin aloittaa itse kirjoitusprosessin ;)

tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Juurtumisvaihe

Tervehdys! Tällä kertaa saatte nauttia kuulumisista kaikin asiaankuuluvien ääkkösten säestyksellä.. Kuulemma oman "laajakaistan" saamisessa saattaa vielä vierähtää tovi, mutta onneksi pääsemme nyt toistaiseksi kiinni suureen bittivirtaan naapurirapussa asuvan rennon skandinaavikaverin WLAN:n välityksellä =) Lisäksi laitoimme jakoon muutamia kuvia ensimmäiseltä viikolta (linkki löytyypi sivupalkista oikealta).

Täällä alkaa olla kaikki suurimmat alkuhässäkät hoidettu, enää pitäisi avata paikalliset puhelinliittymät että saadaan pidettyä paremmin yhteyttä muuhun täällä hengailevaan porukkaan. Ja sikäli kun tunnette allekirjoittaneen mieltymyksen teknologisiin vempaimiin voitte varmasti kuvitella kun olen kuola valuen selaillut Vodafone JP:n ja AU:n kataloogeja.. täällähän tosiaan saa puhelimen omaksi kun avaa liittymän (vaikka sen sulkisi heti puolen vuoden päästä) ja kun pistää vähän extrajenejä avausmaksun päälle niin pääsee käsiksi aika messeviin luureihin.. 3 megapikselii, TV, GPS, 4 GT kovo + MP3 soitin.. Nojoo, yritän pitää mopon hyppysissä ;) Raportoidaan tästäkin lisää kun asiat ovat edenneet päiväunista tekoihin. (toim. huom: niin siis eihän tänne Japaniin suinkaan tultu kuolaamaan niitä koulu-uniformutyttöjä, vaan tätä TEKNOLOGIAA! ;)

Tosiaan vastaanotto täällä oli varsin lämmin kaikin puolin (poislukien asuntolan suihkutilojen lattiat). Ensimmäisinä päivinä alieneiksi rekisteröitymisissä ja pankkitilien avauksissa yms. meitä auttoi 2 erillistä vapaaehtoisryhmää: @Home ja Group Mori. @Home on paikallisen yliopiston "klubi", jonka järjestää vaihto-opillaille kaiken näköistä toimintaa (aika lähellä esim. TTY:n KV-tutoreita). Sitten tuo toinen onkin mielenkiintoisempi tapaus.. se nimittäin koostuu joukosta joukosta keski-ikäisiä Japanilaisia kotirouvia!!! (jep, olin ittekkin vähän ulkona kun tajusin mistä oli kyse) Nämä kyseiset rouvashenkilöt tarjoavat apuaan juuri käytännön asioiden järjestelyissä. Lisäksi he järjestävät muunmuassa ilmaista japaninkielen opetusta pienryhmissä, sekä kokkaavat, tarjoavat lounaita ja temppelikiertokäyntejä! Noh, toistaiseksi kuitenkin näiden molempien ryhmien tuki on auttanut meitä asettumaan ja hoitamaan käytännön järjestelyt kondikseen.

Lisäksi korvaamatonta apua olemme saaneet samassa asuntolassa asuvilta vaihtariguruilta, jotka ovat ehtineet jo puolisen vuotta koluta näitä kontuja, ja jotka puolestaan ovat saaneet parhaat vinkit perimätietona omilta edeltäjiltään. Toinen erityiskiitos kuuluu Matiakselle, pienelle Espanjalaiselle ystävällemme (kotitehtäväksenne jää etsiä hänet kuvagalleriasta, ei ole kovin hankalaa ;). Matias, vaikka onkin Sendaissa yhtä keltanokka kuin mekin, on aiemmin ehtinyt viettää vuoden Tokiossa vaihto-opiskellen. Hänen kielitaitonsa on auttanut meidät jo useasta tahmeasta tilanteesta. Matiaksen huumorintaju on yhtä huono kuin meidänkin, jonka johdosta juttua riittää ja kaikkien vatsalihakset ovat saaneet aika kiitettävästi treeniä. Nämäkin molemmat tukiryhmämme ansaitsevat ilman muuta aivan omat artikkelinsa tähän blogiin, joten pitänee taas palailla myöhemmin asiaan. Tältä iltaa Sayonara!