torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Special RESEARCH Student

Olette ehkä aiemmin törmänneet tässä blogissa ylimalkaisiin viitteisiin "labratyöskentelystä". Nyt voisi olla hyvä aika raottaa hieman sitä salamyhkäisyyden verhoa, joka varjostaa tätä salaperäistä ajanvietettä. (pahoittelen jo etukäteen artikkelin sisältämän teknisen slangin paljoutta - vähän pitää sillon tällön yrittää päteä)

Kertaus on opintojen täti: eli meidät hyväksyttiin vaihto-oppilaiksi tänne Tohoku Universityyn statuksella "Special Research Student" (Speciaalisuutemme syytä saa yrittää spekuloida aivan vapaasti =) Tämä hieno titteli pitää sisällään sen, että ensisijainen toimenkuvamme on työskennellä täällä meille määrättyjen professorien alaisuudessa, heidän laboratorioissaan. Erinäisten kurssien suorittaminen onkin sitten vapaa-ehtoista.. ja se mikä ei ole pakollista, niiiin.. (mitä nyt vähän japaninkursseja kun kerran täällä ollaan)

Minut on sijoitettu Professori Kawamatan laboratorioon, joka on aika kovatasoinen digitaalisen signaalinkäsittelyn alalla. Ohessa labran ryhmäpotretti, josta voi bongata ainakin pari mielenkiintoista yksityiskohtaa: 1. mun paita, 2. kuvan ainoa naishenkilö ei suinkaan ole opiskelija vaan laitossihteeri, 3. mä en suinkaan ole noin pitkä, vaan muut ovat lyhyitä ;) Kuvan vanhemmista mieshenkilöistä vasen on Abe-sensei ja oikeanpuoleinen on professori Kawamata - molemmat ovat varsin mukavia ja kommunikoivat myös sujuvasti englanniksi. Keskirivin toinen oikealta on tutorini Kouno-san - mukava kaveri, mutta ei kommunikoi niinkään sujuvasti englanniksi ;) Toni kuuluu professori Adachin labratorioon, joka tutkii digitaalisen siirtotekniikan päivänpolttavia ongelmia, sen enempää en siitä tiedäkään =)

Labrassa minun tehtävänäni on tutkia erilaisia algoritmeja naarmujen poistamiseen vanhoista filmipätkistä, jotka on ensin skannattu digitaaliseen muotoon [Line scratch detection and removal on historical film material]. Minulle annettiin kätöseen ennen toista maailmansotaa Sendaista kuvattua filmimateriaalia, joka minun on tarkoitus entisöidä Matlabilla toteuttamillani algoritmeilla. Tehtävä on kieltämättä mielenkiintoinen, mutta myös kohtuullisen haastava. Viime viikolla pidin labratorion seminaarissa ensimmäisen esitykseni liittyen aihealueeseen(kuvassa esityksen slide nro. 13), ja heinäkuun lopussa pitäisi pitää final presentation johon tietenkin kuuluu restauroidun videopätkän esittäminen.. kiirettä pukkaa.. Seminaariesitykset saan onneksi pitää englanniksi (+ japaninkielinen yhteenveto), mikä takaa sen ettei 90% esityksen kuulijoista tajua siitä halaistua sanaa.. enää pitää keksiä kuinka saan narutettua niitä loppuja 10%:a ;)

Labran arjesta ja oheistoiminteista kirjoittelen varmasti lisää myöhemmin.. vaikka tämä artikkeli olikin hiukka kuivahko, täältä irtoaa myös aika mehukastakin tarinaa - odottakaas vaan. ..to be continued. Posted by Picasa

tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Viikkorutiini

Syvät pahoittelut laiskasta kirjoittelutahdista. Tässä viimepäivinä on ollut vähän kiirus japaninkurssien välikokeiden, seminaariesitysten valmistelun ja [lisää oma lempitekosyysi tähän] kanssa.. Mutta tässä lähipäivinä voisi vaikka kirjoitella muuteman yleispätevän artikkelin vähän siitä sun tästä aiheesta. Koska täällä ei lähiaikoina tosiaan mitään kovin kummoista ole sattunut, kuvaillaan nyt sitten vaikka aluksi näitä vakiintuneita arkirutiineja.. =)

Maanantai :: Musertava viikon aloitus

Herätys noin 7.30, aamusuihku(hrr), aamukahvi(ikävä kunnon kahvia =/) ja paniikkiluku aamun sanakokeisiin (pitävät perskules joka tunnin alussa sana- ja kertauskokeet) Klo 8.50 - 12.00 Japanin kielioppia.. 13-14.30 漢字を勉強します。(opiskellaan näitä harakanvarpaita) Klo 16.20-17.50 Japanese Listening ja 18-19.30 Reading [itse olen niin laiska että jätin tuon lukemiskurssin samantien, mutta Toni on jaksanut käydä siellä.. mulle riittää 9h koulupäivä ihan mainiosti ;) ]

Illalla sitten yleensä kokkaillaan Tonin ja Matiaksen kanssa kimpassa jotain hyvää ruokaa ja katotaan esmes joku leffa.. (tällä hetkellä seuraamme ahkerasti Prison Breakkia)

Tiistai :: Labraa ja mustelmia

Aamulla saa nukkua vähän pidempään, mutta yleensä klo 10 maissa tulee kiivettyä Aobayamalle labraan, jossa suoritetaan omatoimista tutkimustyötä professorin antamasta aiheesta. Klo 17 valuminen Kawauchilla alkaviin Kyokushinkai-Karate -treeneihin, jotka kestävät pari tuntia.. sen jälkeen tulee yleensä jäätyä vielä hetkeksi vetristelemään, sparrailemaan ja hengailemaan. Kuva on napattu karateseuran omista kisoista parin viikon takaa. Illalla taas ruokailusettiä ja hyvissä ajoin valmistautumista keskiviikkoaamun kokeisiin(kköhköh..).

Keskiviikko :: Pikkumaanantai

Keskiviikko on kielioppi- ja kanjituntien osalta samanlainen kuin maanataikin.. mutta loppupäivä onkin sitten vapaa omatoimiselle neppailulle. Yleensä käydään kaupungilla pyörähtämässä.. ruokakaupasta hakemassa raaka-aineita iltojen kokkaussessioihin.. ehkä vähän omatoimista opiskelua(?).. tietokoneella leikkimistä myöhään yöhön.. mitä milloinkin =)

Torstai :: tiistain toisinto (paitsi ei tieteskää valmistauduta keskiviikon kokeisiin ;)

Perjantai - Sunnuntai :: Enimmäkseen rentoilua

Perjantaina tulee vietettyä labrassa joku 6-7 tuntia.. sen jälkeen alkaakin viikonloppu, joka on varattu erinäisille virkistäytymistoimenpiteille (grillausta, Sendain kiertelyä, illanviettoja, you name it). Lauantaina on iltapäivällä vielä karateharkat, jos vain olotila(二日酔い) antaa myöden eikä ole muuta tärkeää puuhailtavaa. Sunnuntaina sitten taas illasta voi valmistautua(lähinnä henkisesti) maanantaiaamun kokeisiin (leffa tai pari.. ;)